Idrott och kultur

Jag tror att vi människor behöver en aktiv och meningsfull fritid för att bättre orka med vardagssysslorna och också för att överlag må bättre. I arbetet mot en aktivare vardag behöver vi skapa en sund relation till idrott redan i tidig ålder. Dessutom behöver vi ge föreningar verktyg att lyckas i sin verksamhet.

Det tål sägas direkt: vi finländare rör på oss för lite. Fyrtio procent av barnen har “mycket dålig” kondition, move-testen visar oroväckande resultat och beväringarnas kondition blir allt sämre. Någonting gör vi fel – nu behöver vi rätta till det.

Jag tror att vi bör börja vid en ung ålder. Vi behöver skolas in i en aktiv vardag och få en sund relation till att röra på oss. Att motion har otaliga hälsofrämjande effekter råder det ingen tvekan om. Genom satsningar som möjliggör en aktiv fritid förebygger vi framtida hälsobesvär. Med tanke på hur pressad vården är borde den här utvecklingen ligga i allas intresse. 

Vikten av att förebygga

Ute i städerna och kommunerna har vi idag gett över ansvaret för vården till välfärdsområdena. De förebyggande åtgärderna är dock kvar på kommunernas ansvar. 

Det är i kommunerna som vi bygger idrottsanläggningar som invånare sedan kan använda. 

Det behöver inte vara miljonsatsningar, redan skateparken i Vasa lockar en massa ungdomar ut i den friska luften. Skateparken är delvis byggd med statens pengar. Staten delar årligen ut 30 miljoner euro i stöd för liknande investeringar.  Jag tycker vi kunde dubbla den summan, givet att stödet i huvudsak skulle gå till att främja en aktivare vardag.

I riksdagen lovar jag att även arbeta för att trygga en gratis hobby för alla barn. Hobbyer kan med fördel ske till exempel genast efter skolan, givet att det inte går ut över lärares arbete och arbetsmängd.

En annan lösning kunde vara att öka gymnastikundervisningen i skolorna. Innan det kan göras behöver vi dock utreda vilken undervisning man kunde minska på, så att tiden räcker till. 

Föreningarnas roll

Idrottsföreningar, ungdomsföreningar och liknande organisationer är helt centrala för att hålla den finska befolkningen igång. Dessa föreningar behöver vi värna om och stötta så gott vi kan. 

Ute i framför allt mindre kommuner har flera föreningar tagit över mer samhällsbärande funktioner. Ett exempel som tål lyftas fram är Pörtom uf som erbjuder ett alternativ till dagvård då dagiset är stängt. Därtill ordnas det i många uf-lokaler revyer, konserter och andra kulturupplevelser som ger invånare guldkant i vardagen. 

Som rikspolitiker kan vi t.ex. trygga renoveringsstödet som uf-lokaler kan söka. Med pengarna hålls lokalerna funktionsdugliga och dessa, ofta på talkokraft förverkligade, upplevelserna kan fortsätta. 


I riksdagen kommer jag att jobba för fler fritidsmöjligheter och en aktivare vardag för alla finländare. Genom att erbjuda barn och unga lockande och varierande motionsmöjligheter, samt en sund inställning till att röra på sig minskar vi samtidigt på soffliggandet i hemmen.

Föregående
Föregående

Arbete och företagsamhet

Nästa
Nästa

Utbildning idag och i framtiden